GMP yani İyi Üretim Uygulamaları , Ürünün iç ve dış kaynaklardan kirlenme olasılığını önlemek veya azaltmak amacıyla, kuruluşla ilgili iç ve dış şartlara ilişkin koruyucu önlemleri içermektedir.. Bu uygulama gıda ürünlerinin üretimi ve dağıtımında temel yaklaşımlardan olup ürünlerde kalite sağlamak için hammadde, işleme, ürün geliştirme, üretim, paketleme, depolama, dağıtım aşamalarında kesintisiz uygulanması gereken bir teknikler dizisidir.İmalat için bir kalite yaklaşımıdır ve gıda sanayi çalışanlarının profesyonel çalışmasını temin ederek güvenilir ve etkili ürün üretimini sağlar.
GMP’de, her işin Standart Operasyon Prosedürleri ‘ne uygun olarak yapılması gerekliliği vardır. Hijyen ve temizlik koşulları GMP için çok önemlidir.Hijyen ve temizlik ile ilgili yazılı prosedür ve talimatlar olması gerekir.Ayrıca personel temzilik ve hijyen koşulları da buna dahil edilir.Üretim ya da hizmet verilen yerin temizlik kuralları oluşturulmalı ve denetleyiciler tarafından yapılan temizliğin kontrol edildiği imza altına alınmalıdır. Havalandırma, ısıtma ve nem şartları düzenli olarak belli seviyelerde (15-25 (+-2) santigrat derece sıcaklık, nem gibi değerler kayıt altına alınır.Tüm prosedür ve talimatlardan sonra bu faaliyetlerin uygulamalarının etkinliği denetlenir ve bu sürekli iyileştirme halinde devam ettirilir.