Sorum şu:
Pasaport nasıl alınır?
Sorum şu:
Pasaport nasıl alınır?
PASAPORT NASIL ALINIR ?
Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları’nın pasaport alabilmeleri için, öncelikle hangi pasaportu almaya haklarının olduğunu belirlemeleri gerekmektedir.
Umuma Mahsus Pasaport yani lacivert pasaport , temel şartları sağlayan tüm vatandaşlara verilirken, daha ayrıcalıklı olan Hususi (yeşil) Pasaport almaya hakkı olan vatandaşların da bu konuda bilgisi olup, buna göre pasaportlarını değiştirme imkanları bulunmaktadır.
PASAPORT ÇEŞİTLERİ
Umuma Mahsus Pasaport: (lacivert – normal pasaport): Bu pasaportu almak isteyen Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları’nın pasaportları, Türkiye’de Valilik tarafından, yurt dışında ise ilgili ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğu veya Büyükelçiliği tarafından verilmektedir.
İl Emniyet Müdürlükleri’nde bulunan “pasaport istek formu” satın alıp doldurmanız gerekmektedir. Yaşı 18den küçük olanların, muvafakatname getirmeleri gerekmektedir.
Yurt dışında öğrenci olanların, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan belge getirmeleri gerekmektedir.
Hususi Pasaport (yeşil pasaport): Bu pasaportu almak isteyen Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları’nın pasaportları, Türkiye’de İçişleri Bakanlığının görevini üstlenmiş olan İl Emniyet Müdürlükleri tarafından, yurt dışında ise ilgili ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğu veya Büyükelçiliği tarafından verilmektedir.
Bu pasaport, TBMM eski üyelerine, eski bakanlara, görevleri süresince belediye başkanlarına, 1.2.3. dereceli memurlara veya emeklilerine, bu kişilerin eş ve çocuklarına (kızlar evlenene kadar ve çalışana kadar, erkekler ise 18 yaşa kadar) verilmektedir.
Hizmet Pasaportu: Bu pasaport, resmi görev ile yurt dışına tayin olan ve diplomatik veya hususi damgalı pasaport alması mümkün olmayan kişilere verilmektedir.
Diplomatik Pasaport: Bu pasaportu vermeye yetkili kurumlar Dışişleri bakanlığı ve yurt dışındaki Büyükelçiliklerdir.Diplomatik pasaportlar yurt dışında görevlerinin içeriğine göre gidenlere 2 yıl ve 4 yıl arasında, sadece görevleri süresince verilmektedir.