Schengen, 26 Avrupa ülkesinin ‘Schengen Anlaşması’ ile oluşturduğu ve yaklaşık olarak 4,3 milyon kilometrekarelik bir alanı kapsayan bir bölgedir. Bu anlaşmayla, Schengen bölgesine dahil olan ülkelerin sınır kapılarındaki polis ve gümrük kontrolleri tamamen kaldırılmıştır. Bu sayede Schengen üyesi olan ülkeler arasında serbest dolaşım hakkı sağlanmıştır.
Schengen Anlaşması 19 Haziran 1990'da imzalanan ‘Schengen Anlaşmasını Uygulama Konvansiyonu’ ile yürürlüğe girmiştir. Schengen Anlaşması adını, anlaşmanın da imzalanmış olduğu ve Fransa, Almanya ve Lüksemburg sınırlarının kesiştiği Lüksemburg’un ‘Schengen’ kentinden almıştır.
Schengen Anlaşması ilk olarak Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg arasında imzalanmıştır. Ancak zaman içinde başka ülkelerin de katılımıyla günümüzde toplam 26 Avrupa ülkesini kapsamaktadır.
Schengen üyesi ülkeler:
1. Almanya
2. Avusturya
3. Belçika
4. Danimarka
5. Estonya
6. Finlandiya
7. Fransa
8. Hollanda
9. İtalya
10. İspanya
11. İsveç
12. İzlanda
13. Letonya
14. Litvanya
15. Lüksenburg
16. Macaristan
17. Norveç
18. Malta
19. Polonya
20. Portekiz
21. Slovakya
22. Slovenya
23. Yunanistan
24. Çek Cumhuriyeti
25. İsviçre
26. Liechtenstein
Schengen üyesi ülkelerin temsilciliklerinden (konsolosluklarından) alınan turistik veya ticari vize genellikle ortak Schengen şartlarına uygun Schengen Vizesi`dir ve bu vize ile yukarıda sayılan 26 ülkeye seyahat etmek mümkündür.
Ancak Schengen vizesinde dikkat edilmesi gereken en önemli husus şudur:
Vize müracaatı mutlaka ilk giriş yapılacak ülkenin dış temsilciliğine yapılmalıdır. Örnegin İtalya`nın dış temsilciliğinden alınan bir vize ile doğrudan Almanya`ya giriş yapıldığında sınır kapısında problem çıkması ve polis tarafından sorgulama yapılması ihtimali çok yüksektir.