Transformatör ne demek?

2Cevaplar
  1. #1
    Gast Üyenin Avatarı
    Gast

    Varsayılan Transformatör ne demek?

    Sorum şu:
    Transformatör ne demek?

  2. #2
    misafir Üyenin Avatarı
    misafir

    Varsayılan

    Transformatör, iki veya daha fazla elektrik devresini elektromanyetik indüksiyonla birbirine bağlayan bir elektrik aletidir. Bir elektrik devresinden diğer elektrik devresine, enerjiyi elektromanyetik alan aracılığıyla nakleder. Transformatörler elektrik enerjisinin belirli gücünde gerilim ve akım değerlerinde istenilen değişimi yapan makinalardır.
    Transformatör en basit halde, birbirine yakın konan iki sargıdan ibarettir. Eğer bu iki sargı ince demir levhaların üzerine sarılmışsa buna demir çekirdekli transformatör denir. Eğer demirsiz plastik tüp gibi bir çekirdeğe sarılmışsa buna hava çekirdekli transformatör denir. Sargılardan birine voltaj uygulanırsa, diğerinde de bir voltaj meydana gelir. Voltajın tatbik edilmesiyle ortaya çıkan akım, sargı etrafında bir manyetik alan doğurur. Bu alan, yakına konan diğer sargıda bir voltaj ortaya çıkarır. Ancak manyetik alanın daima değişerek çıkış sargısındaki voltajı devam ettirmesi gerekir. Birinci bobine tatbik edilen voltaj sabit olursa, diğer bobinde herhangi bir voltaj meydana gelmez. Ancak doğru akım sürekli olarak kapatılır ve açılırsa manyetik alan değişerek bir çıkış meydana gelir. Otomobillerde bulunan radyo alıcısındaki vakum tüp bu prensiple çalışır.



    Eğer her iki sargı tek bir demir çekirdeğe konur ve voltaj tatbik edilirse, demir çekirdek manyetize olur. Demir, uygun manyetik özelliklerinden dolayı tercih edilir ve bu suretle manyetik alan konsantre edilmiş olur. Bu yöntemle enerji kayıpları en düşük düzeyde kalır, verim % 97-99,9 gibi değerlere ulaşabilir.
    Bir transfomatörün çıkış sargısı, giriş sargılarından daha fazla sayıda ise çıkış voltajı büyüyecektir. Akım şiddetiyse, bu oranın tersiyle değişir. Transformatörler yardımıyla gerilimi yükseltmek mümkün olduğu gibi, düşürmek de mümkündür. Transformatörün gücü manyetik alanın değişimine bağlı olduğundan, bu alan demir çekirdeği ısıtır. Bu sebepten demir çekirdekli transformatörler, genellikle 60 hertz'lik, düşük frekanslarda kullanılır. Demir çekirdeğin tek döküm olarak değil, ince levhalar şeklinde yapılması fazla ısınmayı önlemek içindir. Bu sebepten dolayı, radyo frekanslarında çalışan transformatörler hava çekirdeklidir.
    Primer sargısı ince iletkenden çok spirli, sekonder sargısı kalın iletkenden az spirlidir.



    Kolay gelsin )

  3. #3
    GezGin Üyenin Avatarı
    GezGin Çevrimdışı

    Title
    Erfahrener Benutzer
    Üyelik Tarihi
    03.10.2012
    Mesaj
    175

    Varsayılan

    Transformatör; elektrik devrelerini elektromanyetik indüksiyonla birbirine bağlayan bir elektrik aletidir.

Benzer Konular

  1. Akım derken bokum demek ne demek?

    cevaplar forum içinde, yazan Gast
    Cevap: 1
    Son Mesaj: 30. 05. 2020, 08:18
  2. Güneş balçıkla sıvanmaz demek ne demek?

    cevaplar forum içinde, yazan Gast
    Cevap: 1
    Son Mesaj: 23. 01. 2015, 21:26
  3. Transformatör ne işe yarar?

    cevaplar forum içinde, yazan Gast
    Cevap: 1
    Son Mesaj: 16. 11. 2014, 15:40
  4. Gerçeği söylemek gerekirse demek ne demek?

    sorular forum içinde, yazan Gast
    Cevap: 0
    Son Mesaj: 09. 06. 2014, 21:25

Bu konuyu okuyan üyeler: 0

Şu anda listelemek için üye yok.
Bu site tanımlama bilgilerini kullanır. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz. Gizlilik Politikası