Türkiye’nin yer şekillerinden olan Paleozoik, Mezozoik, Tersiyer ve Kuaternerin oluşum şekilleri ve özellikleri nelerdir?

1Cevaplar
  1. #1
    Gast Üyenin Avatarı
    Gast

    Varsayılan Türkiye’nin yer şekillerinden olan Paleozoik, Mezozoik, Tersiyer ve Kuaternerin oluşum şekilleri ve özellikleri nelerdir?

    Sorum şu:
    Türkiye’nin yer şekillerinden olan Paleozoik, Mezozoik, Tersiyer ve Kuaternerin oluşum şekilleri ve özellikleri nelerdir?

  2. #2
    iremsu Üyenin Avatarı
    iremsu Çevrimdışı

    Title
    Erfahrener Benutzer
    Üyelik Tarihi
    18.02.2013
    Mesaj
    619

    Varsayılan

    Paleozoik;Yaklaşık üç yüz milyon yıl süren Paleozoik, Fanerozoiğin ilk ve en uzun zamanıdır. Bu zaman çok hücreli canlıların ortaya çıktığı, gelişip yaygınlaştığı ve ekosistemin baskın yaşam biçimi haline geldiği zaman dilimidir.Paleozoik boyunca iklim genel olarak nemli ve ılımandı. Zaman zaman güney kıtası Gondvana'nın kutup bölgesinden geçmesiyle ya da başka biçimlerde buzul çağları yaşanmıştır. Kambriyenden hemen önce süper kıta Rodinia'nın parçalanmasıyla daha küçük kıtalar doğar. Bu kıtalardan en büyüğü olan Gondvana, Paleozoik kıtalarının ana kitlesini oluşturur. Paleozoiğin sonuna doğru kıtalar yeniden bir araya gelerek yeni bir süper kıta olan Pangea'yı oluşturur.
    Tersiyer;Tersiyer veya Üçüncü Zaman günümüzden 65 milyon ila 2.588 milyon öncesi bir jeolojik devrin adıdır. Tersiyer devir, (artık kullanılmayan) ikincil devir ve Kuvaterner devir arasındaki zamanı kapsar. Bu dönem, Senozoik çağda, Kretase-Tersiyer yokolum olayı sonucu uçmayan dinozorların tükenmesi ile başlamış, ve Pliyosen devrin sonundaki, en son Buz Çağı'nın başlangıcına kadar sürmüştür.
    Kuaterner;Kuaterner yaşadığımız dönemdir. Dönem boyunca kıtaların bulundukları konum günümüzdekinden çok farklı değildi; fakat, yaşanan buzul çağına bağımlı olarak değişen buzul ve deniz seviyeleri nedeniyle, coğrafya oldukça farklı ve değişkendi.

Benzer Konular

  1. Cevap: 0
    Son Mesaj: 26. 09. 2013, 22:31
  2. Türkiye’nin nüfusu en az olan ili hangisidir?

    cevaplar forum içinde, yazan Gast
    Cevap: 1
    Son Mesaj: 20. 09. 2012, 22:10
  3. Cevap: 1
    Son Mesaj: 30. 08. 2012, 11:14
  4. Türkiye’nin en yakın dostu olan ülke hangisidir?

    cevaplar forum içinde, yazan Gast
    Cevap: 1
    Son Mesaj: 01. 07. 2012, 23:59
  5. Türkiye’nin Eurovision’daki dereceleri nelerdir?

    cevaplar forum içinde, yazan Gast
    Cevap: 1
    Son Mesaj: 23. 06. 2012, 10:42

Bu konuyu okuyan üyeler: 0

Şu anda listelemek için üye yok.
Bu site tanımlama bilgilerini kullanır. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz. Gizlilik Politikası