Tansiyon vucudun çalışması ve bir çok hastalığın tanısı için önemli bir paremetredir. Tansiyonun doğru ölçülmesi için bir takım hususlara dikkat etmek gerekir.Bunlar;
1- Ölçümden önceki son 30 dakika içerisinde sigara, çay veya kahve içmemiş, kafein almamış ve yemek yememiş olunmalı ,
2- Ölçümden önce en az 5 dakika dinlenmiş olunmalı ,
3- Ölçüm, mümkünse sağ koldan yapılmalı ve ölçüm yapılacak kol giysisiz olmalı
4- Ölçüm sırasında ölçüm yapılacak kişi arkasına yaslanmalı, bacak bacak üstüne atmadan ve konuşmadan durmalı
5- Ölçüm sırasında ölçüm yapılacak kişinin kolu kalp hizasına yükseltilmeli ve alttan desteklenmeli
6- Manşon, alt kenarı dirsek çukurunun 2.5 – 3 cm üzerinde olacak şekilde kola sarılmalı, ne sıkı ne de gevşek olmalı
7- Steteskop ucu manşonun altına sokulmamalı, dirsek çukurunda brakial arter üzerinde serbest durmalı ve cilde hafifçe bastırılmalı ,
8-Manşon, radial nabzın kaybolduğu düzeyin 20 – 30 mm Hg üstüne kadar şişirilmeli
9-Manşon uzun süre şişirilmiş bırakılmamalı
10-Sfigmomanometrenin kontrol valfi açılarak saniyede 2 – 4 mm Hg hızla indirilmeli
11-Manşon basıncı azaltılırken, sesin ilk duyulduğu anda okunan değer sistolik, sesin artık işitilmez olduğu anda okunan değer ise diastolik basınç değeri olarak kaydedilmeli ,
12-Ölçümler, arada ikişer dakika bırakılarak en az iki defa yapılmalı ve sonuçların ortalaması kan basıncı değeri olarak alınmalı