Sorum şu:
Azot döngüsü nasıl olur?
Azot döngüsü bir doğa olaydır.Biyosfer yer kabuğunu saran atmosferin ince bir tabakasıdır. Azot bileşikleri bu ince kabuk içinde birbirine dönüşür. Bu işlemlere dönüşümü denir. Azot çevrimi yaşamın sürekliliğini sağlayan bir doğa olayıdır. Bu çevrimde azot bileşikleri sürekli olarak topraktan canlılara ve sonra tekrar toprağa geri dönerler. Ancak bir miktar azot atmosfere gider ve tekrar geri alınır.
Azot döngüsünün aşamaları:
Ölen organizmaların yapısındaki azot bileşikleri toprağa karışır. Bir yandan da hayvanların boşaltım atığı olan amonyak gibi azotlu maddeler de doğaya verilir.
* Toprak ve sularda bulunan bakteriler bu azot bileşiklerini parçalar. Parçalama sırasında çeşitli maddelerin yanında amonyak ve serbest azot oluşarak ortama karışır.
* Amonyak kimyasal tepkimelerle amonyum tuzlarına dönüşür.
* Bazı özel bakteriler amonyum tuzlarını nitrit ve nitratlara dönüştürür. Baklagillerin köklerindeki gibi azot bağlayıcı bakterilerle algler havanın serbest azotunu nitrit ve nitratlara dönüştürür. Bu arada şimşek ve yıldırım da havadaki azottan nitrat oluşumunu sağlar.
* Suda kolayca çözünen nitratlar bitkilerin kökleriyle alınıp kullanılır. Kullanılan azotla bitkilerin protein nükleik asit gibi azotlu maddeleri üretilir. Bunların bir kısmı bitkilerle beslenen hayvanların vücuduna geçer. Azot oksitleri vb. gazların yapay olarak bol miktarda üretilip kullanılması ozon tabakasının incelmesine neden olur.