Soğan içerisindeki hücrelerde allinazlar ve sülfid bileşiklerinden oluşan enzimler bulunur. Soğan doğrandığında, onu oluşturan hücreler parçalanır. Allinazlar sülfidlerle tepkimeye girer ve kararsız olan sülfenik asitler oluşur. Sülfenik asitler çok kısa zamanda uçucu kükürt bileşiğine dönüşerek havada hızla yayılır. İnsanlar bunu soğan kokusu olarak algılar. Bu kükürtlü bileşik göze geldiğinde, gözyaşımızla tepkimeye girerek sülfirik asit oluşturur. Aslında gözümüzü yakan kükürtlü bileşik değil, gözyaşımızla kükürtlü bileşiğin tepkimesi sonucu oluşan sülfirik asittir.
Soğan kesildiği sırada hücreler parçalanır ve havada uçan bir tür kükürte dönüşür. Gaz göze ulaştığında göz yaşıyla birleşerek gözü yakan sülfirikasite dönüşür. Bu nedenle insanların gözleri soğan doğrarken yaşarır.