Alman simiti 'Bretzel' (Brezel) tarifi:
Malzemeler:
•500 gram Un (Tip 550)
•1,5 tatlı kaşığı tuz
•1 tatlı kaşığı şeker
•1 paket kabartma tozu
•1 paket yaş maya
•1 yemek kaşığı (25 gr) tereyağı
•300 gr. ılık su
•üzeri için iri taneli tuz
•pişirmeden önce içine batırmak için 1,5 tatlı kaşığı karbonat ve 1 litre su
İlk önce 1 litre suyun içine 1,5 tatlı kaşığı karbonat kaynatılıp soğuması için bekletilir.
Diğer malzemelerin hepsi önce iyice karıştırılır ve sonrasında çok iyi yoğurularak ne çok sert ne de çok yumuşak kıvamda bir hamur oluşturulur. Kıvamın oluşması için biraz süt veya su eklenebilinir.
Hamurun mayasının gelmesi için 45 dakika üzeri örtülerek ılık bir ortamda bekletilir. Mayası geldikten sonra hamur tekrar iyice yoğurulur.
Daha sonra yaklaşık 30 santim uzunluğunda parmak kalınlığında (ortası biraz daha kalınca ve uçlara doğru incelen) rulolar hazırlanır. Rulo hamurlar sekiz sayısına benzetilerek şekillendirilir.
Hazırlanmış Bretzeller daha öncesinde hazırlanan ılık karbonatlı suya batırılıp 30 saniye bekletildikten sonra yağlanmış fırın tepsisine konulur. Üzerine iri taneli tuz serpiştirilir.
Fırına koymadan önce 15 dakika daha kabarması için bekletilir ve sonrasında önceden ısıtılmış fırında 200 derece pişirilir.
Afiyet olsun…
Denedikten sonra yorumunuzu bekleriz